Dla niektórych osób zwykłe espresso to za mało. Potrzebują one czegoś więcej w smaku kawy.
Tak naprawdę z kawą można dowoli bawić się i eksperymentować. Bardzo łatwo wzbogacić jej smak tak, by bardziej odpowiadała naszym kubkom smakowym. Istnieje całkowita dowolność w stworzeniu odpowiedniej kompozycji aromatu dla nas.
Jest to bardzo łatwe rozwiązanie we wzbogaceniu smaku kawy. Wystarczy wlać trochę syropu do naszego napoju, a potem już tylko cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Najbardziej popularnym smakiem syropu jest karmelowy, który fantastycznie wzbogaca smak kawy. Poza nim często można spotkać słodki syrop waniliowy oraz dla bardziej wytrawnych smakoszy orzechowy. Oprócz nich popularne są syropy o smaku czekolady, cynamonu czy amaretto. Rzadziej można spotkać się z tymi o smaku mięty, pomarańczy, imbiru, piernika czy maliny. Na pewno warto spróbować kawy z dodatkiem któregoś z syropów, bo być może właśnie dzięki niemu pokochamy kawę jeszcze bardziej.
Do kawy możemy także dodać trochę przypraw. Na rynku są dostępne gotowe do dodania mieszanki, które możemy kupić w wielu sklepach. Warto także samemu poeksperymentować dobierając przyprawy, które będą nam najbardziej odpowiadały i skomponować własną mieszankę lub dodać do kawy pojedynczy składnik np. laskę wanilii, cynamon, kardamon, chili, imbir, skórkę pomarańczową lub goździki. Wszystko zależy od naszego poczucia smaku i wyobraźni. Należy jednak pamiętać, żeby przyprawy były jedynie dodatkiem do kawy, a nie głównym składnikiem, by nie zdominowały jej unikatowego smaku.