Obecnie jest znana i podawana na całym świecie, a jej przyrządzanie traktuje się jak rytuał. Uważana za najlepszy napój, który swój oryginalny smak zawdzięcza wyjątkowym składnikom.
Została stworzona przez przypadek w 1942 roku podczas nieudanego lotu boeinga 314 z Irlandzkiego lotniska Foyenes do Kanady. Ponieważ kuchnia była już zamknięta kompletnie pijany szefa kuchni Joe Sheridan zaserwował przemarzniętym pasażerom napój, który nazwał Irish Coffee. Udowadnia to, że najlepsze rzeczy zawsze powstają przez przypadek.
Wysoka szklanka z uchem, lub duży kieliszek do wina.
Do szklanki wlewamy gorącą wodę aby ją podgrzać, a po kilku minutach wylewamy. Na dno szklanki wlewamy miarkę whiskey oraz dodajemy do niej łyżkę cukru. Zaparzamy filiżankę kawy w kawiarce lub ekspresie i wlewamy ją do szklanki, następnie mieszamy z whiskey i cukrem. Na wierzch delikatnie dajemy ubitą wcześniej śmietanę, która nie musi, a nawet nie powinna być sztywno ubita. Wystarczy, że będzie lekko spieniona. Taki efekt można uzyskać wlewając ją do słoika, a następnie potrząsając nim energicznie przez kilka minut.
Picie tej kawy polega na dotarciu do ciemnego naparu przez warstwę słodkiej, ubitej śmietanki. Z tego powodu ważne jest, aby nie pomieszała się z aromatycznym, czarnym płynem. Należy ją podawać w wysokich szklankach na nóżce.