Kawa po karaibsku jest podobna do Irish Coffee, ale zamiast whisky dodaje się do niej ciemnego rumu, który nadaje jej specyficznego smaku. Podawana zwykle jako drink do kolacji, deserów, ciast rumowych lub puddingów czekoladowych.
Jest to mocna kawa z dużą ilością śmietany i odrobiną alkoholu, która będzie idealnym wyborem na chłodny wieczór. Posiada lekko kokosowy posmak, który zawdzięcza obecności malibu. Nie jest mocna więc nie zawróci w głowie, a doskonale rozgrzeje.
Do uprzednio ogrzanej szklanki wlewamy zaparzoną kawę, którą słodzimy, dodajemy łyżkę rumu oraz malibu, następnie mieszamy do połączenia składników. Na wierzch delikatnie nakładamy bitą śmietanę. Nasza kawa jest gotowa do podania.
Jest to pyszny napój który nadaje się na upalne wieczory, a dzięki lekkiej, lodowej piance wygląda znakomicie. Jedyną wadą mrożonej wersji jest fakt, że jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, ponieważ zaparzoną kawę należy najpierw wystudzić.
Najpierw należy zaparzyć filiżankę espresso i odstawić do wystudzenia. Kiedy kawa będzie już chłodna wlej ją do blendera, dodaj lody oraz rum, a następnie zmiksuj. Kiedy wytworzy się pianka przelej do wysokiej szklanki i udekoruj odrobiną kakao.